Keramische terrastegels: De voor- en nadelen

Geplaatst op 22-11-2021


Keramische terrastegels zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse tuinen. Deze tegels komen dan ook goed tot hun recht in zowel moderne als meer authentieke tuinen. Ben jij op zoek naar de juiste tegels voor jouw terras en benieuwd naar de voor- en nadelen? We zetten ze voor je op een rij, zodat de keuze makkelijk gemaakt is.

 

Voordelen keramische terrastegels

Keramische terrastegels kennen vele voordelen. 

  • Krasvast
  • Kleurvast
  • Niet glad dankzij een anti-sliplaag
  • Gemakkelijk in onderhoud
  • Minder snel groene aanslag
  • Geschikt voor de hogedruk

Keramische tegels worden gemaakt van klei, en na de bewerking – de tegels worden gebakken op een hoge temperatuur – ontstaat een harde, krasvaste tegel. Eveneens dankzij het bakproces worden de kleuren helder en kleurvast.


Terrastegels van keramiek zijn niet glad, ze hebben een stroef oppervlak. Toch zijn de tegels gemakkelijk schoon te maken, vanwege de hoge dichtheid. Vuil krijgt niet de kans zich te hechten op het dichte oppervlak.  Ook hierdoor heb je minder last van groene aanslag!
 

Keramische terrastegels met print

Het assortiment keramische tegels is enorm. In bijna elke denkbare print, nuance, structuur of kleur is de tegel verkrijgbaar. Alles is mogelijk!
Jouw tuin realiseren in een Mediterrane stijl? Kies dan voor een keramische buitentegel met mozaïek-print. Voorkeur voor een tuintegel met houtlook? Creëer een warme sfeer met tegels die écht op houten planken lijken. Liever een meer neutrale look? Kies dan voor antraciet of lichte aardetinten.

 

Nadelen keramische terrastegels

Een terras van keramische tegels kent niet enkel voordelen. Zo nemen keramische tegels niet veel vocht op, dus na een flinke regenbui blijven de tegels langer nat. Ook is het belangrijk te overleggen welke ondergrond geschikt is voor de dikte van de tegel. Een keramische tegel moet daarnaast altijd gevoegd worden. Dit is eigenlijk ook een voordeel, want zo heb je áltijd een onkruidvrij terras. Een ander nadeel is dat de tegels - dankzij hun hardheid - veel warmte vasthouden. Op een warme zomerdag kunnen de temperaturen op het terras dus stijgen!