Menu

Decoratieve elementen verwerkingtips en wetenswaardigheden

Decoratieve elementen verwerkingtips en wetenswaardigheden

Decoratieve elementen verwerkingtips en wetenswaardigheden

Decoratieve elementen zijn vooral bedoeld om in uw tuin verhoogde borders, bloembakken, trappen, waterornamenten en vijverranden te maken. Zelfs volledige tuinafscheidingen kunt u ermee maken. Daarnaast zijn ze ook uitermate geschikt als kantopsluiting voor uw bestrating. Ook zorgen ze voor extra sfeer, waarmee u uw tuin tot het verlengstuk van uw woning kunt maken. Gardenlux biedt u een assortiment aan waarmee u iedere gewenste tuinsfeer kunt realiseren: van mediterraan tot landschappelijk of klassiek Engels.

Alle Gardenlux muurelementen stapelt u op een goed verstevigde ondergrond tot een opbouwhoogte van circa 50 cm.

Om te stapelen vanaf een stabiele ondergrond adviseren wij u om onder de onderste laag elementen in een goed nagetrild zandbed een rij tegels of opsluitbanden plat neer te leggen en hier de eerste laag muurelementen op te verlijmen.

Als u hoger gaat stapelen dan 50 cm, is een fundering een vereiste. Een goede fundering maakt u door een geul in de grond te graven van minimaal 60 cm diep (vorstgrens). Stamp de ondergrond goed aan, breng een betonwapening aan en stort hierop de betonspecie. Strijk de betonspecie goed waterpas af en houd tijdens het uitharden van het beton de specie vochtig. Na een paar dagen is de fundering voldoende uitgehard om uw muur er op te kunnen metselen of verlijmen. Een goede fundering is twee tot drie keer zo breed als de muur die u er op wilt bouwen.

Om muren te verlijmen, heeft Gardenlux twee soorten steenlijm in het assortiment. Allen zijn uitermate geschikt voor particulier gebruik. Lees voor gebruik altijd goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Raadpleeg bij twijfel altijd uw leverancier.

Trappen in de tuin maakt u ondermeer met U- of L-elementen, betonbiels, enz. Zorg ervoor dat de treden van een trap minimaal 25 cm breed zijn, zodat u er goed op kunt staan. De hoogte tussen de treden onderling is meestal circa 18 cm, en bij een zogenaamd ‘luie trap’ waar de voeten niet hoog opgetild hoeven worden is deze 12 tot 14 cm. Het is veiliger om de trappen goed te funderen.

Met palissadepalen of -banden overbrugt u kleine hoogteverschillen. Als u deze materialen rechtop in de grond plaatst, moet minimaal een derde van de hoogte van het element zijn ingegraven in de grond. Voor extra stabiliteit zet u de voor- als achterzijde van de elementen in specie in de grond.

Opsluitbanden zijn bedoeld om uw bestrating op te sluiten, zodat uw bestrating op zijn plaats blijft liggen. De bovenzijde van de opsluitband moet 2 cm lager liggen dan de bovenkant van de bestrating. Mocht uw bestrating na verloop van tijd iets gaan verzakken, dan steekt de opsluitband niet boven de bestrating uit en wordt struikelen voorkomen.

Als u opsluitbanden plat neerlegt, zijn het uitermate geschikte staptegels.

U-elementen zijn behalve als trap of borderafscheiding ook heel geschikt om zitbanken van te maken. U plaats ze in een lange rij, legt er hardhouten planken over en wat sierlijke kussens er op en u hebt een geweldige blikvanger in uw tuin. Door U-elementen met de open zijde tegen elkaar te plaatsen, heeft u in de open ruimtes een bergplaats voor open haardhout. Binnen zijn ze op deze manier te gebruiken als plek voor uw wijnvoorraad.

Decoratieve elementen van ingekleurd cement, kunnen na verloop van tijd iets van hun originele kleur verliezen. Ook kan er bij deze betonproducten kalkuitbloeiing voorkomen. Dit is inherent aan de productie van beton en daarom niet te vermijden.