Menu

Natuursteen verwerkingstips en wetenswaardigheden

Natuursteen verwerkingstips en wetenswaardigheden

Natuursteen verwerkingstips en wetenswaardigheden

Niets is zo mooi en grillig als de natuur. Dit gaat zeker op voor natuursteen in al zijn vormen en afmetingen. Het oeroude materiaal is rijk aan kleurschakeringen, oppervlaktestructuren, fossiele resten en aders. Kortom, het is een prachtig natuurproduct, waardoor iedere steen of tegel uniek is. Natuursteen is soms grillig. U moet daarom rekening houden en leren omgaan met een aantal belangrijke kenmerken.

Keramische tegels worden gemaakt van klei en gebakken bij een temperatuur van circa 1100 graden Celsius. Bij deze hoge temperatuur ‘werkt’ de klei altijd iets, waardoor de tegels vaak ietsje hol of bol zijn. Volgens de certificering die op keramische tegels van toepassing is mag deze afwijking -3/+3 mm zijn.

Keramische tegels nemen door hun hardheid geen vocht op. Regenwater wordt dus door de voegen of door het afschot van de tegels afgevoerd. Blijft er echter water op de tegels staan dan kan dit tot gladheid van de tegels zorgen. Met name tijdens vorstperiodes is dit het geval. Verwerk keramische tegels daarom nooit in looppaden naar bijvoorbeeld een voordeur. Onwetende mensen die hier gebruik van moeten maken kunnen namelijk niet weten dat u mogelijk gladde tegels in uw looppad hebt liggen. Zo voorkomt u val- of glijpartijen.

Graniet is een keihard dieptegesteente met minuscule poriën die water opnemen. Het zijn dus zuigende tegels die vochtkringen kunnen vertonen als de tegels droog zijn. Die kringen blijven een lange periode zichtbaar, totdat de tegels helemaal met vocht verzadigd zijn. We raden u dan ook aan om de graniettegels te verwerken in een goede waterafvoerende ondergrond, die vrij is van oer, kalk en ijzer. Deze stoffen kunnen namelijk verontreinigingen op de tegels veroorzaken. Een ondergrond dat uitermate geschikt is om alle soorten natuursteen in te verwerken is natuursteen split met een afmeting van 1/3 mm. Natuursteen split draineerd, verdicht en is vrij van verontreiniging.

Graniet tegels die verwerkt zijn onder een overkapping zoals een veranda, serre of carport en niet in aanraking komen met lucht, wind of regenwater verkleuren ernstiger dan tegels die hier wel mee in aanraking komen. Graniet tegels kunt u dus beter alleen aanschaffen wanneer ze in de open lucht worden verwerkt.

Bij sommige natuursteen tegels is een gestabiliseerd zandbed wel toegestaan. Gebruik dan uitsluitend Gardenlux straatzand in combinatie met Gardenlux stabilisatiecement. Dit cement laat geen verkleuring achter op uw tegels. Vooral bij alle marmersoorten is dit van groot belang.

Niet alle soorten natuursteen zijn kleurvast. Sommige soorten zoals Asian Bluestone en Castello Blue zijn kalkhoudend en verkleuren.

Natuursteentegels met een geslepen of gepolitoerde deklaag worden door deze bewerking donkerder en intenser van kleur. Door ultraviolet licht en het gebruik worden deze bewerkte tegels lichter van kleur.

Natuursteentegels zijn soms iets minder maatvast. Ze komen vaak uit gebieden waar machines en verwerkingsapparatuur minder professioneel zijn dan we in Nederland gewend zijn. Bij natuursteentegels is daarom een maattolerantie in dikte van -3/+3 mm toegestaan en in lengte en breedte een tolerantie van -5/+5 mm.

Om eventuele maatverschillen bij natuursteen op te vangen, is het het mooist als u natuursteentegels verwerkt met een kleine voeg. De voegen vult u hierna op met Gardenlux inveegzand, inveegsplit of Gardenlux polymeervoegzand.

Bij tegels van 60 x 60, 80 x 80 en 100 x 100 cm, kan het oppervlak licht schotelvormig (hol) zijn. Dit komt doordat er in de groeve vanuit twee zijden wordt gezaagd en de zagen niet altijd precies op elkaar uit komen. Na het egaal schuren wordt de tegel dan iets schotelvormig. Dit is inherent aan het royale formaat tegels en is niet te voorkomen.

Tegels met een strakke of facet geslepen randafwerking zijn gevoelig voor randbeschadiging. Dit is inherent aan de hardheid van deze producten en wordt niet als klacht geaccepteerd. Dit geldt ook voor krassen als gevolg van hardhandig schuiven met stoelen of bloempotten.

Leisteen is opgebouwd uit lagen. Bij leisteensoorten kunnen na een vorstperiode schilfers los komen van het oppervlak. Dit is een eigenschap van het materiaal en is daarom geen reden tot klacht.