Menu

Sierbestrating verwerkingtips en wetenswaardigheden

Sierbestrating verwerkingtips en wetenswaardigheden

Sierbestrating verwerkingtips en wetenswaardigheden

Het programma Sierbestrating van Gardenlux bestaat uit alle soorten klein plaveisel, waarmee u allerlei verbanden en patronen zoals waaiers en cirkels straat. Deze motieven zorgen voor het verrassende lijnenspel in uw bestrating en geven u de mogelijkheid om in zeer creatieve patronen te bestraten. Klein plaveisel is er in talloze uitvoeringen zoals gebakken stenen, betonstenen op basis van kleurstoffen en betonstenen met een deklaag van kleurvaste natuursteenmineralen.

Gebakken stenen worden onder een temperatuur van circa 1100oC gebakken. Door de enorme warmte in dit productieproces krijgen gebakken stenen altijd een licht getrokken vorm. Dit maakt ze iets minder maatvast dan betonstenen. Door natuurlijke grondstoffen te gebruiken in het productieproces blijven gebakken stenen zeer kleurvast.

Gekleurde betonstenen verliezen door de ultraviolette straling en het gebruik iets van hun oorspronkelijke kleur. Ze worden na verloop van tijd meestal lichter van kleur. Betonstenen die gemaakt zijn met een deklaag van natuursteenmineralen, zijn hier veel minder gevoelig voor. Ze behouden veel beter hun kleur.

Betonproducten gemaakt op basis van kleurstoffen kunnen gevoelig zijn voor kalkuitbloeiing.

Alle betonstenen uit het Gardenluxassortiment worden vlak in een mal geproduceerd. Dit geeft de stenen een ongekend hoge maatvastheid, waardoor ze zeer strak en eenvoudig te straten zijn. Vlak gemaakte stenen hebben altijd een zeer vlakke bovenlaag (malkant) en een iets ruwere onderlaag (stempelzijde), let er bij het straten dus op dat de gladde bovenkant van de steen altijd boven aan de zichtzijde van het straatwerk komt te liggen. Dat zorgt voor een mooi egaal resultaat.

Strakke betonstenen zonder vellingrand (facet) zijn kwetsbaarder voor randbeschadiging. Vooral als ze in opritten worden verwerkt. Straat ze daarom met een kleine voeg.

Alle soorten klein plaveisel verwerkt u in een zandbed van Gardenlux straatzand. De voegen tussen de stenen veegt u in met Gardenlux inveegzand of Gardenlux inveegsplit. Bij bredere voegen gebruikt u Gardenlux polymeer voegzand.

Bij stenen met een deklaag van natuursteenmineralen (Topcolors Elegance en Mineral Colors) mag u de voegen alleen opvullen met Gardenlux zilver- of zwartzand.

Wij adviseren om alle soorten stenen uit het Gardenlux assortiment af te trillen met een trilapparaat dat voorzien is van een witte rubber mat. Dit om beschadigingen aan de deklaag te voorkomen.

Bij meerdere pallets mengt u bij levering de stenen door elkaar voor een optimaal kleurpalet in uw sierbestrating. Maak dus nooit pallet voor pallet op, maar mix deze door elkaar. Haal de stenen ook nooit laag voor laag van een pallet, maar stapel altijd van boven naar beneden van de pallet af. Op deze manier ontstaat een evenwichtig en optimaal kleurbeeld ondanks eventueel geringe kleurverschillen.

Het is af te raden om uw sierbestrating met een hogedrukreiniger te reinigen. U maakt het product er poreuzer mee waardoor het versneld vuil opneemt. Ook wordt het ‘huidje’ van de deklaag verwijderd, waardoor het in het beton aanwezige grind versneld zichtbaar wordt.

Behandel sierbestratingsproducten NOOIT met strooi- of dooizout, chloor, zoutzuur of andere bijtende middelen. Dit kan ernstige beschadigingen veroorzaken aan de deklaag van het product.

Voor onderhoud van sierbestrating zoals algverwijdering, schoonmaken, eventueel impregneren of coaten adviseren wij u de Gardenlux onderhoudsproducten aan. Al deze middelen voldoen aan de hoge Gardenlux kwaliteitseisen en zijn op alle Gardenlux
producten getest.