Menu

Siertegels verwerkingstips en wetenswaardigheden

Siertegels verwerkingstips en wetenswaardigheden

Siertegels verwerkingstips en wetenswaardigheden

De Gardenlux siertegels zijn in een zeer breed aanbod van kleuren en afmetingen verkrijgbaar. Met een enkele uitzondering daargelaten worden ze grotendeels verwerkt in terrassen. Met vorm en kleur kiest u voor een Oosters, Mediterraan of klassiek Engels decor. Als u deze website doorkijkt, ziet u dat Gardenlux specialist is op het gebied van gecoate onderhoudsvriendelijke tegels. Gardenlux kijkt dus niet alleen naar het optische beeld van een tegel, maar beoordeelt de producten nog meer op kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Dat vergroot uw tuinplezier nog meer!

De serie Oud Hollandse Tegels wordt op een semi-ambachtelijke wijze geproduceerd. Om de tegels de look van het verleden te geven, worden ze door trillen verdicht. Hierdoor ontstaan de kenmerkende trilgaatjes en luchtbellen die de Oud Hollandse Tegels zijn klassieke schoonheid geven. Door deze productiewijze zijn de tegels niet geheel maatvast, waardoor er bij het straten kleine voegen zullen ontstaan.

Siertegels met kleurstoffen verliezen na verloop van tijd door ultraviolette straling en gebruik iets van hun oorspronkelijke kleur. Ze worden meestal lichter van kleur. Siertegels die gemaakt zijn met een deklaag van natuursteen mineralen of gecoate tegels behouden veel beter hun kleur.

Siertegels gemaakt op basis van kleurstoffen kunnen gevoelig zijn voor kalkuitbloeiing.

Alle gecoate tegels uit het Gardenlux assortiment straat u in een zandbed van Gardenlux straatzand. Deze tegels zijn grotendeels gemaakt met een deklaag waarin witte cement is verwerkt. Door het schone Gardenlux straatzand te gebruiken, kan de deklaag van de tegels uit de ondergrond geen vervuiling opzuigen.

Wilt u een terras van gecoate tegels stabiliseren, gebruik dan om dezelfde reden Gardenlux stabilisatiecement.

Verwerk siertegels nooit in cement, en verlijm ze nooit met tegellijm. Door deze wijze van verwerking komen tegels te vast te liggen, waardoor er spanningen (uitzetten of krimpen) ten gevolge van ondermeer temperatuurwisselingen kunnen ontstaan. Hierdoor kunnen tegels scheuren en beschadigingen gaan vertonen. Bij deze verwerkingsmethode worden garantie meldingen dan ook niet aanvaard.

Siertegels met een coating (deklaag) laten vocht geheel door de voegen weglopen. Omdat de coating alleen aan de bovenkant is aangebracht, kan er via de zijkant wel vocht in de tegel dringen. Hierdoor kan tijdelijk een donkere verkleuring langs de randen ontstaan. Nadat de tegel zich een aantal keren met water heeft verzadigd, doet dit euvel zich niet meer voor. Afhankelijk van de drainage van de ondergrond en de weersomstandigheden kan dit proces tot enkele maanden duren.

Tegels met een afwerking van hars- of siliconenlak zijn zeer onderhoudsarm. Vuil kan zich wel hechten aan de tegel, maar laat zich vrij eenvoudig verwijderen. (Denk hierbij aan het onderhoud, schoonmaken van de lak op uw auto.) De coating voorkomt namelijk dat het vuil in de tegel kan trekken.

De glans op nieuwe gecoate tegels neemt af door weersomstandigheden, belopen en schuiven van tuinmeubilair. Vermijd krassen door bloempotten, tuinstoelen enz. voorzichtig te verplaatsen (liefst optillen).

Plaats nooit een plastic of rubber zwembad op gecoate tegels. Door verstikking en het vacuum zuigen door beweging van het zwembad kan de coating ernstig beschadigen en zelfs geheel los laten van de tegels. Bij tegels zonder coating kan door verstikking verkleuring op de tegels ontstaan. Dit kan ook ontstaan als langdurig bloempotten enz. op een plek blijven staan.

Strakke siertegels zonder vellingrand (facet) zijn kwetsbaarder voor randbeschadiging. Straat ze daarom met een kleine voeg, vooral als ze in opritten worden gebruikt.

Siertegels uit de series Rocktiles, Dartmoor Paving en Via Cava zijn voorzien van een klein facet. We raden u aan om deze tegels met een smalle voeg te verwerken om beschadigingen aan de randen te voorkomen.

Alle soorten siertegels kunt u het best in het zandbed aankloppen met een witte rubber hamer, dit voorkomt lelijke zwarte strepen op de tegels. Tril net gelegde siertegels NOOIT af met een trilapparaat.

Bij siertegels vult u de voegen het best op met Gardenlux zilverzand, gerbuik nooit scherpzand of brekerzand.

Bij levering van meerdere pallets mengt u de tegels om een optimaal kleurpalet bij uw siertegels te verkrijgen.

Het is af te raden om uw sierbestrating met een hogedrukreiniger te reinigen. U maakt het product er poreuzer mee waardoor het versneld vuil opneemt.

Gebruik ook NOOIT strooi-, dooizout, chloor, zoutzuur of andere bijtende middelen, deze kunnen ernstige schade aan de deklaag toebrengen