Menu

Verwerking- en bestratingstips

Verwerking- en bestratingstips

Verwerking- en bestratingstips

opmeten
Zet alle maten van het te bestraten oppervlak uit met piketten, die u aan de buitenrand van het te bestraten oppervlak plaatst. Op deze piketten geeft u de hoogte aan waarop de stenen of tegels gelegd worden. Begin altijd vanuit een vast punt van de woning zoals bijvoorbeeld een deurdorpel. Voor een goede afwatering laat u het zandbed 1 cm per strekkende meter aflopen.

uitgraven
Het uitgraven van de grond voor het aanbrengen van het zandbed moet bij een terras minimaal 10 à 15 cm dik zijn. Bij zwaarder te belasten plaatsen zoals opritten, of wanneer de ondergrond erg slap is zoals bij veen of klei moet de grond minimaal 20 à 25 cm worden uitgegraven.

plaasting boordstenen
Alvorens u het zandbed aan gaat brengen worden de kantopsluitingen geplaatst. Deze voorkomen het verschuiven van de bestrating en houden het zandbed op zijn plaats. Plaats de bovenkant van de kantopsluiting altijd 2 cm lager dan de bovenkant van de te plaatsen stenen of tegels. Hiermee voorkomt u dat de opsluiting boven het straatwerk uitsteekt.

gestabalisseerd zand
Het zandbed brengt u vervolgens aan op de dikte waarop u de grond heeft uitgegraven, maar wel 15% hoger zoals u die op de piketten heeft aangegeven. De extra aangebrachte zandlaag is om het zandbed door intrillen met een trilplaat goed te kunnen inklinken. Houd er wel rekening mee dat u de dikte van stenen of tegels in mindering brengt.

aftrillen ondergrond
Na het aanbrengen van de zandlaag gaat u deze aftrillen met een trilplaat, totdat het zandbed goed verdicht is.

gelijktrekkenmetlat
Vooral bij opritten kan het handig zijn om de stabiliteit van het zandbed te verhogen. Strooi hiervoor een laag droge cement over het zandbed uit en hark dit vervolgens enkele centimeters diep door het zandbed heen. Gebruik hierbij geen water want dan wordt het zandbed al hard voordat u de bestrating heeft verwerkt. Hierna nogmaals aftrillen en het zandbed met een rei vlaktrekken.

Plaatsing klinkers
Na het afreien van het zandbed kunt u volgens de vleimethode de stenen of tegels op het zandbed plaatsen. Werk altijd vanaf het straatwerk, zo voorkomt u dat u het zandbed beschadigd. Vleien van de bestrating kan alleen wanneer de aan te brengen bestrating gelijk van dikte is.

aftrillen
Als alle stenen zijn ge-plaatst veegt u ze in met inveegzand en trilt ze af met een trilapparaat dat voorzien is van een witte rubbermat. Tegels die geplaatst zijn mag u echter nooit aftrillen met een trilapparaat, hiermee beschadigd u de deklaag. Tegels mag u dus alleen met een witte rubber hamer aankloppen. Bij invegen van zand en aftrillen van producten volgt u altijd de legvoorschriften die voor ieder product verschillend kunnen zijn.