Dé 5 meest populaire tuintrends van 2022

Wordt het een bohemian tuin of ga je toch liever voor een groene duurzame tuin? Laat je inspireren voor het zonnige nieuwe tuinseizoen van 2022!

Geplaatst op 11-05-2022

De afgelopen jaren hebben we meer dan ooit tijd gespendeerd in onze eigen tuin. Vanwege het vele thuiswerken is de buitenruimte een verlengstuk van binnen geworden, waarmee het een steeds prominentere rol is gaan spelen om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en heerlijk tot rust te komen. Het is dan ook geen verrassing dat een fijne vertrouwde tuin, waarin je je helemaal thuis kunt voelen, dé globale trend voor 2022 is.
 

Wordt het een bohemian tuin of ga je toch liever voor een groene duurzame tuin?
Laat je inspireren voor het zonnige nieuwe tuinseizoen van 2022!

Tuintrend 1: Bohemian stijl

Haal je graag het vakantiegevoel naar jouw eigen tuin toe? Met een bohemian tuin, dat ook wel bekend staat om de Ibiza-achtige stijl, is dat zo gedaan! Uitgesproken is een bohemian tuin wel, natuurlijke materialen en tuindecoratie spelen een belangrijke rol in deze tuinstijl. De basis wordt voornamelijk gelegd door verfijnde meubelen van materialen als hout, bamboe en rotan te gebruiken.

Zoals we al eerder zeiden, is de juiste decoratie en aankleding bij een bohemian tuin van onmisbare waarde. Het maakt de sfeer helemaal compleet! Buitenkleden, windlichten en sierkussens met vrolijke prints zijn daarom een absolute must in deze tuin. Wil je écht uitpakken? Ga dan ook voor een ontspannen hangmat om jezelf volledig te kunnen wanen in die heerlijke laid-back vibe!

Tuintrend 2: Binnen naar buiten

De afgelopen jaren heeft veel mensen doen laten inzien dat een fijne woning erg belangrijk is. Omdat we grotendeels aan huis gebonden waren, zijn we hier ook meer aandacht aan gaan besteden. Dit geldt voor zowel in huis als in de tuin. Zeker in de zomerse maanden is het dan heerlijk om de tuin als verlengstuk van het huis te kunnen gebruiken. Maar hoe werkt dat precies? Dit doe je door de vloertegels en tuinbestrating in elkaar over te laten lopen. Met keramische tegels, die vaak op beide plekken terug te vinden zijn, geeft dit een prachtig effect!

Zorg er daarnaast voor dat het interieur en de tuinstijl vergelijkbare materialen en elementen bevat. Zo kun je het binnen- en buitenmeubilair op elkaar afstemmen en creëer je één geheel. Wil je het plaatje écht compleet maken? Ga dan voor grote openslaande tuindeuren zodat je direct jouw eigen tuinparadijs in kunt lopen!

Tuintrend 3: Groot formaat terrastegels

Deze trend is al een tijdje populair binnen in huis, maar kan ook zeker worden doorgetrokken naar buiten. Naast het feit dat terrastegels in groot formaat ware eyecatcher zijn, bieden ze ook verschillende voordelen in de tuin. Allereerst is het gemakkelijker te onderhouden vanwege het grotere tegel oppervlakte. Minder voegen betekent ook minder kans voor vervuiling om zich in te nestelen.

Het gebrek aan voegen brengt ons ook op het volgende voordeel van terrastegels in groot formaat. Grotere tegels zorgen er namelijk voor dat de ruimte optisch groter lijkt, wat zeker bij kleinere tuinen een mooie oplossing kan bieden. Wanneer je namelijk klinkers gebruikt om een terras mee aan te leggen, oogt de tuin door het vergroot aantal voegen een stuk kleiner.

Tuintrend 4: Duurzaam tuinieren

Duurzaamheid staat hoog op de maatschappelijke agenda en deze trend heeft zich inmiddels ook in de tuinwereld geworteld. Binnenshuis hebben we inmiddels al talloze maatregelen genomen om zuiniger met energie om te gaan, maar ook buitenshuis valt er nog veel winst te boeken. Naast de vele voordelen van duurzaam tuinieren, is de ecotuin anno 2022 ook nog eens een lust voor het oog. Duurzaam tuinieren is hot topic!

Maar duurzaam tuinieren is tegenwoordig meer dan slechts een 'groene tuin'. Een zeer populaire en tevens duurzame oplossing is waterdoorlatende bestrating, waarbij eco-tegels de meest gekozen optie zijn. Mocht je overtollig regenwater liever willen bufferen en hergebruiken in de tuin? Kies dan voor hydroblob infiltratieblokken in combinatie met lijngoten als efficiënte oplossing voor ecologisch watermanagement.

Tuintrend 5: Do-it-yourself

Het leuke aan deze trend is dat het, zoals de naam al zegt, voor iedere soort tuinstijl mogelijk is en daarnaast ook een oplossing kan bieden. Zeker wanneer je het lastig vind om een goede mix te vinden tussen beplanting en bestrating. Zo kun je in kleinere tuinen al snel ruimte tekort komen, terwijl er genoeg oplossingen zijn om ruimte te besparen. DIY biedt de mogelijkheid om unieke zelfgemaakte elementen aan de tuin toe te voegen.

Creëer zelf eenvoudig een borderbankje met stapelblokken en een houten zitelement. Of ga aan de slag met U-elementen en maak een handige buitenkeuken voor de late zomerse avonden. Vind je het leuk om creatief bezig te zijn, maar mis je toch een beetje de benodigde inspiratie? Bekijk dan eens het Gardenlux PinterestInstagram account. Van inspiratietuinen tot aan handige tips & tricks, we hebben het allemaal!