Wat is het verschil tussen geïmpregneerde en gecoate betontegels?

Geplaatst op 23-07-2020

De keuze is inmiddels gevallen op een betontegel, echter valt de keuze dan op een geïmpregneerde of een gecoate betontegel? Wat is eigenlijk het verschil? En welke tegel past het beste bij jouw wensen? In deze blog leggen we het verschil tussen een geïmpregneerde en gecoate tegel uit.

 

Gecoate tegels

Betontegels kunnen worden voorzien van een extra beschermlaag, ofwel een coating. Deze laag wordt onder hoge druk en hoge temperaturen bovenop de tegel aangebracht. Tegels met een coating zijn vocht- en vuilwerend. Er ligt dus een laagje op. Gecoate tegels zijn gemakkelijk schoon te maken, en bijvoorbeeld groene aanslag kan zich niet goed hechten op de toplaag. Vuil en vocht hebben dus weinig invloed, ook daardoor blijft de kleur langer behouden. Krassen en beschadigingen zijn wel zichtbaar op gecoate tegels.

 

Geïmpregneerde tegels

Een geïmpregneerde tegel is ook voorzien van een extra bescherming, echter zit deze damp doorlatende bescherming in de toplaag van de tegel. Bij het impregneren wordt een speciaal soort vloeistof over de tegel aangebracht. Deze vloeistof trekt in de tegel en beschermt de tegel tegen water en vuil. Ook zijn krassen en beschadigingen minder snel zichtbaar. Deze tegel is wel gevoeliger voor vlekken en groene aanslag, vergeleken met een gecoate tegel. Een gecoate tegel heeft dus een extra laklaag en bij een geïmpregneerde tegel zit de bescherming in de tegel.

 

Gemakkelijk in onderhoud

Zonder impregnatie of coating is een tegel minder goed beschermt tegen water en vuil van buitenaf. Het schoonmaken is gemakkelijker én de tegels behouden hun kleuren een stuk langer vergeleken met tegels zonder impregnatie of coating. De bescherming van een coating of impregnatie vervaagd in de loop der jaren. Er zijn verschillende onderhoudsmiddelen om de tegels opnieuw te beschermen tegen vuil en vocht van buitenaf. Laat je goed adviseren door jouw specialist welke producten geschikt zijn voor de tegels in jouw tuin.