&noscript=1 />

Maak kennis met tuinexpert Ivo Putman

De Grote Tuinverbouwing is hét populaire groenplatform dat Nederland informeert en inspireert op het gebied van groen, wonen/interieur en BBQ. De presentatie is grotendeels in handen van tuinexpert Ivo Putman. Samen met zijn team steekt Ivo wekelijks de handen uit de mouwen om tuineigenaren te verrassen met een verbluffende tuin make-over. Ondertussen geeft hij de nodige bruikbare tips voor thuis: van ontwerp tot bestrating en van opbouw met harde materialen tot aan beplanting in de tuin.

De Grote Tuinverbouwing

Een echte die-hard tuinman, een hele harde werker! Voordat hij het stokje overnam van Rob, legde hij al ruim 15 jaar tuinen aan bij De Tuinruimers (SBS6) en Robs Grote Tuinverbouwing (SBS6). Was jarenlang de sidekick van Rob Verlinden, maar staat nu alleen zijn mannetje en dat doet hij voortreffelijk! Hij verstaat zijn hoveniers vak: is altijd op zoek naar bijzondere thema’s en mooie plantenverhalen. Hij is vrolijk en altijd in voor een grapje. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.

Al sinds de start in 2010 van De Grote Tuinverbouwing is Gardenlux de trotse partner. Wekelijks wordt er een tuin omgetoverd die toe is aan een flinke make-over. Ivo is met onze tuinmaterialen elke zaterdag om 17:00 te zien op SBS6.

Bekijk de afleveringen

De natuur mag niet ontbreken

“Wil je een groene tuin? Dat is een van de eerste vragen die ik stel aan een klant. De tendens van de laatste jaren is dat mensen dat inderdaad heel belangrijk vinden. Daar ben ik blij om, want beplanting is de bepalende sfeermaker in een tuin. Toch wordt groen vaak ‘spannend’ gevonden.

Een tuin heeft - wat mij betreft - de juiste balans als minimaal een derde deel uit groen bestaat. Daar hoort wel een nuance bij, want soms red je dat niet omdat de ruimte te klein is en je wilt natuurlijk wel lekker lang buiten zitten of juist een grotere tuin waar je meer groen in kwijt kunt. In een uitgebalanceerde tuin verdeel je het groen in drie lagen. Een bovenlaag met grotere bomen, een tussenlaag met hagen of losse struiken en de onderste laag met beplanting.

Houd rekening met de grondslag

Heel belangrijk is de grondslag. Mede door een gebrek aan kennis passen mensen geen grondverbetering toe, terwijl je juist als eerste naar de bodemstructuur moet kijken. Je kunt niet zomaar alles op een kleigrond planten. Dan zul je echt verse grond en voeding moeten aanbrengen of voor verhoogde borders kiezen. Met een goed tuinontwerp kun je jaren vooruit, mits de basis in orde is. En dat begint bij de bodem. Daarnaast houd je als hovenier altijd rekening met klimatologische omstandigheden zoals de zoninval en de hoeveelheid wind. Een tuin op het noorden vereist natuurlijk een andere aanpak dan een eentje op het zuiden.

“Groen is het allerbelangrijkste in een tuin”

Ivo Putman

Elke tuin is uniek met een eigen charme

Het vak hovenier wordt onderschat. In mijn ogen ben je in eerste instantie dienend aan de klant. Je bekijkt een moodboard en luistert naar de wensen. Dat geeft een goede houvast, want dan weet ik waar mensen naar op zoek zijn. Daarna komt mijn expertise om de hoek kijken, waarmee ik op de juiste manier voor de uitvoering zorg en stuur naar de wens van de klant. Ik merk vaak dat mensen met een schets komen van een tuin die veel te open is. Een terras, een gazon en wat borders. Terwijl je juist met verschillende doorkijkjes diepte en sfeer creëert. Een kwestie van lef tonen en de tuin spannend maken. Bij het eindresultaat hoor ik vaak dat de tuin juist veel groter lijkt dan voorheen. Het effect van hoogte en diepte toepassen, maar je wel moet durven. Op die manier maak je elke tuin uniek en geef je het een eigen charme.

Wat we momenteel merken is dat mensen heel graag het hele jaar door willen genieten van kleur en groen. Elk seizoen moet er iets bloeien in de tuin. Dus ook in de wintermaanden willen ze het groene gevoel beleven. Dat beantwoorden we door te kiezen voor bladhoudende planten en struiken. Een heel mooi voorbeeld daarvan is de Glansmispel, de Photinia Fraseri. Deze plant is het hele jaar groen waarbij elk nieuw blad felrode uitlopers heeft en dan krijg je tussendoor ook nog eens een bloei met witte bloemen. Echt een aanrader!”