De Grote Tuinverbouwing: Seizoen 5 - Aflevering 12

In aflevering 12 gaat het team van De Grote Tuinverbouwing aan de slag bij Kitty en Raymond in Leiden. Soms stuiten we op tuinen die meer lijken op een vergeten hoekje van de wereld dan een oase van rust. Stel je een ruimte voor die zo kaal is dat hij de bijnaam 'de binnenplaats van een gevangenis' heeft gekregen. Dat is momenteel de tuin van Kitty en Raymond. Maar deze twee dromen van een groene ontsnapping, een plek die strak, modern, maar ook levendig en uitnodigend is.

Warmte of warmte?

Een prominente wens was de overkapping, een plek waar ze bijvoorbeeld de fietsen kwijt kunnnen, maar ook om in de avonduren te genieten van de warmte van een open haard of kachel. Maar warmte is niet alleen een kwestie van temperatuur. Het zit hem ook in de gezelligheid en harmonie die een tuin uitstraalt. Kitty en Raymond hebben ook duidelijk gemaakt dat ze de tuin sámen willen onderhouden. Daarom werd er gekozen voor beplanting die prachtig is, maar niet te veeleisend. Kleurrijke bloemen die het grootste deel van het jaar bloeien, gecombineerd met insectenhuizen, dit is een grote wens van Kitty.

Het thema is helemaal vogels, super gaaf!

Kitty & Raymond

Een echte eyecather

Centraal in hun tuinontwerp staan diverse zitplekken, zorgvuldig gepland om zowel gezelligheid als privacy te bieden. Een opvallend element is een zitbank gemaakt van bestrating, die niet alleen comfortabel is, maar door zijn ronde vormen ook een warm, intiem hoekje creëert. Maar dit hoekje zou niet compleet zijn zonder de majestueuze stalen pergola die erboven oprijst. Deze pergola, met zijn sierlijke en toch robuuste uitstraling, biedt niet alleen schaduw op zonnige dagen, maar voegt ook een fijne sfeer toe aan de tuin. De ronde vormen van de zitbank worden weerspiegeld in de bestrating eromheen. Een rond legverband met klinkers zorgt voor een vloeiende overgang tussen verschillende elementen van de tuin.

De gebruikte materialen

west east