Verwerkingsvoorschrift kunstgras

Voor een juiste verwerking willen wij je middels dit productblad informeren over de verwerking en het onderhoud van kunstgras. We verwijzen voor meer informatie naar de veelgestelde vragen pagina of de gekozen dealer.

Controle bij aflevering:Ondanks de hoge kwaliteitseisen die wij stellen aan onze producten, dien je bij aflevering toch de materialen te controleren op juistheid, schade, breuk, kleur, structuurverschil, corresponderende productiedata en artikelcodes. Hiermee voorkom je teleurstelling tijdens de verwerking. Eventuele gebreken dien je binnen 24 uur na levering te melden bij jouw leverancier. Verwerking betekent acceptatie van de goederen zonder enig voorbehoud.

 

Algemeen:

Kunstgras is in de laatste jaren een zeer geliefd product geworden. Het is uv-bestendig en heeft een lange levensduur. Bij kunstgras leggen moet je onder andere rekening houden met de ondergrond en de waterafvoer. Het gras dient op de juiste manier op maat gesneden te worden en het maken van de naadverbindingen is een uiterst secuur werk. Het aanleggen van kunstgras wordt vaak in de praktijk onderschat.

 

Verwerking:

Onderstaand verwerkingsadvies gaat op voor een verwerkingsbreedte tot 4 meter (breedte van het kunstgras). Als je een bestaand gazon wilt vervangen, steek dan circa 5 cm diep het oude gras weg. Bij een kunstgrastapijt op nieuwe grond moet de grondlaag circa 5 cm lager komen te liggen dan het niveau van de bestrating. Breng op de bestaande ondergrond een laag ophoogzand aan en tril dit in met een trilplaat. Zorg dat het zandbed goed verdicht en volkomen vlak is. De ondergrond dient met een waterpas perfect glad en strak gemaakt te worden. Hoe secuurder het afmallen, hoe strakker jouw eindresultaat.

Breng op het zandbed een drukverdelend onderdoek/Geotextiel aan. Dit geeft extra stabiliteit aan de ondergrond en grasmat en voorkomt dat onkruid door de afwateringsgaatjes van het kunstgras groeit. Ook wordt het gebruikt indien er sprake is van een zand/zwakke ondergrond. Het verdeelt de druk van het gewicht met eventuele aanwezige speeltoestellen (drukverdelend onderdoek/Geotextiel aanbrengen is niet verplicht maar is wel aan te raden).

Het is aan te raden om het onderdoek tijdens het aanleggen nat te spuiten. Het zorgt ervoor dat het beter blijft liggen. Het is belangrijk dat jouw doek strak blijft liggen, om zo vouwen en ophopingen in jouw kunstgras te voorkomen. Kunstgras Verwerkingsvoorschrift Leg het kunstgras op het textiel en trek het goed strak. Als je het kunstgras op maat moet snijden, snij dan het gras vanaf de (rubber) onderzijde in. Dit voorkomt beschadiging van de grasvezels. Zorg dat het kunstgras altijd over elke kantopsluiting heen valt. Vervolgens snij je de mat precies weg langs de kant met een geschikt mes. Hiermee komt de kunstgrasmat perfect tegen de kantafsluiting aan te liggen. Het kunstgras kun je vastzetten met onze grasanker. Plaats deze pinnen gemiddeld 50 cm uit elkaar en 5 cm vanuit de kantopsluiting.

Nadat alles op maat is gesneden, trek je het grastapijt strak en zorg je dat alles volkomen vlak ligt. Als laatste handeling veeg je bij alle grassoorten circa 6 kg kwartszand per m2 in. Let op dat je alleen kwartszand gebruikt, hier zitten namelijk geen scherpe bestanddelen in. Veeg het kwartszand met een harde bezem tussen de vezels, liefst met de poolrichting mee. Het kwartszand zorgt ervoor dat jouw kunstgras mooi vlak op de ondergrond blijft liggen en houdt de vezels mooi rechtopstaand. Het zand voorkomt het dichtslibben van de drainagegaten. Als je een gazon wilt aanleggen dat breder is dan 4 meter, leg je meerdere banen gras aan elkaar. In dit geval leg je onder de naden een lijmband waarop je de naden van de grasbanen tegen elkaar aan verlijmt. Voor verwerking van de lijmband adviseren wij de verwerkingsvoorschriften van de kunstgras lijmband te lezen.

 

Huisdieren:
Grass Art van Gardenlux is zacht, schoon en gegarandeerd veilig voor de huisdieren. Huisdieren, en soms wel kleine kinderen hebben de natuurlijke neiging om overal aan te likken en kauwen. Het kunstgras is veilig en voldoet aan de Europese Norm EN 71-3 NEN-norm. Urine en uitwerpselen van jouw huisdier hebben geen negatief effect op het grastapijt en het kan ook eenvoudig gereinigd worden. De strakke maar doorlaatbare ruglaag zorgt ervoor dat urine en andere vloeistoffen gemakkelijk kunnen weglopen. 

 

Bestelling plaatsen:

Zodra het kunstgras besteld is, dient dit volledig afgenomen te worden. Kunstgras wordt namelijk op maat gesneden voor de klant. Eenmaal gesneden kunnen wij deze producten dus niet meer verkopen.

 

Onderhoud:

Bij het schoonmaken van jouw kunstgras is het vooral belangrijk dat je al het bladafval op de juiste manier verwijdert. Zeker in de herfstperiode kan er een hoop organisch materiaal zoals bladeren, dennenappels en takjes op de grasmat belanden. Verwijder deze met een kunststof bladhark om beschadigingen te voorkomen. Hierdoor voorkom je dat er zaadjes gaan ontkiemen op jouw grasmat. Kunstgras dat niet met zand is ingestrooid, zoals kunstgras op jouw gazon of terras, kun je zelfs met een stofzuiger schoonmaken.

Normaliter groeit er geen mos op het kunstgras. Helaas kan het toch voorkomen dat er mos begint te groeien. Op de markt zijn er speciale middelen om dit te bestrijden. Breng dit aan op het mos, laat het een dag intrekken en je verwijdert het mos moeiteloos met een harde borstel. Verwijder het niet met Javel (bleekwater). Javel schaadt het milieu.

Het gazon dien je af en toe lichtjes te borstelen met een harde bezem. Doe dit bij een voorkeurs temperatuur van minimaal 15° Celsius en tegen de pool in. Het krijgt dan meteen zijn veerkracht weer terug. De vezels komen weer rechtovereind te staan.

Heb je meer vragen over de verwerking van kunstgras? Neem dan contact op met jouw gekozen dealer. 

PDF downloaden verwerkingsvoorschriften kunstgras

Belangrijk: 

  • Bewaar altijd de orderbevestigingen, vrachtbrieven en labels van pakketten. Bij eventuele nabestelling of correspondentie is deze informatie van belang.
  • Verwerking betekent acceptatie van de goederen zonder enig voorbehoud. In geval van zichtbare gebreken mogen de materialen niet verwerkt worden. Ze worden niet meer in behandeling genomen worden.
Download