Verwerkingsvoorschrift siertegels

Voor een juiste verwerking willen wij je middels dit productblad informeren over de verwerking en het onderhoud van siertegels. We verwijzen voor meer informatie naar de veelgestelde vragen pagina of de gekozen dealer.

Controle bij aflevering:
Ondanks de hoge kwaliteitseisen die wij stellen aan onze producten, dien je bij aflevering toch de materialen te controleren op juistheid, schade, breuk, kleur, structuurverschil, corresponderende productiedata en artikelcodes. Hiermee voorkom je teleurstelling tijdens de verwerking. Eventuele gebreken dien je binnen 24 uur na levering te melden bij jouw leverancier. Verwerking betekent acceptatie van de goederen zonder enig voorbehoud. Bij siertegels dien je er rekening mee te houden dat deze gevoelig kan zijn voor beschadigingen. Het is dan ook raadzaam om bestrating tijdens het uitpakken, verplaatsen en verwerken zorgvuldig te behandelen. Laat de verpakking tot aan de verwerking zoveel mogelijk intact. Vroegtijdig verwijderen van de verpakking kan leiden tot kalkuitbloei en beschadiging. Schuif bestrating nooit over elkaar heen.

 

Algemeen:
De siertegels zijn in een zeer breed aanbod van kleuren en afmetingen verkrijgbaar. Met vorm en kleur kiest u voor een Oosters, Mediterraan of klassiek Engels decor. Siertegels zonder facetrand of afstandhouders en dunner dan 6 cm zijn niet geschikt om te verwerken in opritten.

 

Verwerking:

Het zandbed dient minimaal 10 cm dik te zijn. Bij verwerking van de tegels is het aan te raden om de bovenste laag van het zandbed met minimaal 5 cm metselzand op te hogen. Dit geeft een betere drainering en zorgt ervoor dat tegels minder vocht opzuigen vanuit het zandbed waardoor kalkuitbloei en kleurterugloop sterk worden verminderd. Het zandbed dien je voor een stevige ondergrond goed aan te trillen met een trilapparaat. Wanneer je het zandbed wilt verstevigen dan kun je het stabiliseren met cement. Gebruik hiervoor uitsluitend trascement. Strooi door de bovenste laag van het zandbed droge trascement en hark dit enkele centimeters diep door het zandbed heen. Gebruik hierbij geen water, want dan wordt het zandbed al hard voordat je de bestrating heeft verwerkt. Let er wel op dat je het zandbed op afschot van minimaal 1 cm per strekkende meter laat aflopen. Dit zorgt voor een goede afwatering. Verwerk siertegels nooit in vast cement, en verlijm ze nooit met tegellijm op een vaste ondergrond (beton). Door deze wijze van verwerking komen tegels te vast te liggen, waardoor er spanningen (uitzetten of krimpen) ten gevolge van onder meer temperatuurwisselingen kunnen ontstaan. Hierdoor kunnen tegels scheuren en beschadigingen gaan vertonen.

 

Bestraten:
Nadat je het zandbed heb verdicht kun je beginnen met het bestraten. Zet de lijnen van het te bestraten oppervlak goed uit en zorg dat je opsluitbanden langs de rand van uw bestrating plaatst. Plaats de opsluitbanden circa 1 tot 2 cm lager dan de bovenkant van jouw bestrating, mocht jouw bestrating later iets verzakken dan steken de opsluitbanden niet boven uw bestrating uit. 

Let er wel op dat je de bestrating niet aan alle kanten strak opsluit. Net als hout en ijzer kent beton ook een vorm van krimp en uitzetting. Zorg er dus voor dat er rondom je terras wat ruimte is waarin de tegels zich kunnen zetten. Begin altijd met het bestraten vanuit een haakse hoek en blijf ook altijd haaks werken. Zorg ervoor dat de voegen altijd in een mooie rechte lijn blijven lopen. Dit voorkomt dat hoeken van de tegels kunnen beschadigen wanneer de voegen niet op elkaar aansluiten. Tegels die niet voorzien zijn van een facet/vellingkant of afstandhouders moet je met minimaal een voegbreedte van 2 tot 3 mm verwerken. Dit voorkomt afbrokkelen of beschadiging van de randen. Werk altijd vanaf de reeds geplaatste tegels en zorg dat deze vrij blijven van zand. Zand kan namelijk krasjes veroorzaken als dit bovenop de bestrating ligt. Bij levering van meerdere pakketten tegels dien je de pakketten te mengen om zo een optimale kleurschakering te verkrijgen. Tegels kun je met een rubberen hamer (liefst wit rubber) inkloppen in het zandbed. Tegels mag je nooit aftrillen met een trilapparaat. Tegels die je op maat moet zagen (nooit knippen) doe je met een diamantzaag. Doe dit met water, maar zaag nooit op het werk zelf. Zaagslijpsel hecht zeer snel op je bestrating en laat zich moeilijk verwijderen. Maak de tegels na het zagen ook direct goed schoon.

 

Invegen of voegen:
De juiste voeg versterkt in alle opzichten jouw bestrating. Een gevulde voeg zorgt voor stabiliteit van jouw terras. Gebruik bij de tegels alleen zilver- en zwartszand. Veeg dit met een zachte bezem in en verwijder al het overtollige zand direct. Laat nooit resten op jouw bestrating liggen, want dit kan vlekken en/of krassen veroorzaken. Maak geen gebruik van brekerzand, klapzand of ophoogzand. Dit geeft vlekken.

 

Eigenschappen:

Verschijnt er een witte uitslag op jouw bestrating? Geen nood. Betonproducten worden gemaakt door vermenging van zand, grind, water en cement. Zo gezien dus een volkomen natuurlijk product. Bij beton kan cement een chemische reactie aangaan met water, waardoor vrije kalk wordt gevormd. De kalk zet zich op het betonoppervlak af als witte uitslag (kalkuitbloeiing). Dit verschijnsel hoort bij de productie van beton en verdwijnt vanzelf door weersomstandigheden of door slijtage. Siertegels met kleurstoffen verliezen na verloop van tijd door ultraviolette straling en gebruik iets van de oorspronkelijke kleur. Ze worden meestal iets lichter van kleur. Siertegels die gemaakt zijn met een deklaag van natuursteen mineralen of gecoate tegels behouden de kleur beter.

 

Vochtinwerking:

De siertegels laten vocht geheel door de voegen weglopen. Hierdoor kan tijdelijk een donkere verkleuring langs de randen ontstaan. Nadat de tegel zich een aantal keren met water heeft verzadigd, dient dit euvel zich niet meer voor. Afhankelijk van de drainage van de ondergrond en de weersomstandigheden kan dit proces tot enkele maanden duren.

 

Oerplekken:

Betontegels worden gemaakt door vermenging van zand, grind, cement en water. Zo gezien dus een volkomen natuurlijk product. Bij beton kan cement een chemische reactie aangaan met water, waardoor vrije kalk wordt gevormd. De kalk zet zich op het betonoppervlak af als witte uitslag (kalkuitbloeiing). Dit verschijnsel hoort bij de productie van beton en verdwijnt vanzelf door het weer of door slijtage.

Tevens kunnen er bruine oervlekken voorkomen vanuit het zand wat in de cement gebruikt wordt, het zand wordt gewonnen uit de vele dekzandruggen en beekdalgronden in Nederland die in sommige gevallen gehaltes van ijzer bevatten. Deze oerplekken zijn helaas niet te voorkomen maar hebben geen invloed op de kwaliteit van onze producten.

 

Onderhoud:
Gebruik het terras niet voor werkzaamheden zoals het slijpen of zagen van tegels. Houd jouw bestrating altijd schoon van zand, grind, aarde, bladeren, vogelpoep, olie en vet. Deze kunnen namelijk vlekken/beschadigingen achterlaten die moeilijk te herstellen zijn. Verwijder dit onmiddellijk met veel water en een zachte borstel. Het gebruik van de hogedrukreiniger is niet toegestaan. Het tast de deklaag van de tegel aan. Voor het verwijderen van groene alg kun je het beste een groenverwijderaar gebruiken.

Bij siertegels voorzien van een afsluitende coating of impregnering dien je altijd voorzichtig te zijn met schuiven van stoelen en bloempotten. Deze kunnen krassen op de tegels achterlaten. Plaats bloempotten liefst op dragers, dus niet direct op uw bestrating. Zo kan er lucht onder de tegels komen waardoor er geen verstikking plaats vindt en er geen afdrukken op de tegels achterblijven. Plaats daarom ook nooit een plastic of rubber zwembad op gecoate tegels. Door verstikking en vacuümzuigen door beweging van het water in het zwembad kan de coating ernstig beschadigen. Mocht er onverhoopt toch een vlek, verkleuring of beschadiging aan jouw bestrating optreden, neem dan contact op met een vakman. Vaak is er met de juiste middelen nog wel een oplossing voor handen. Ga zelf niet met allerlei middeltjes aan de gang, want deze kunnen de klacht mogelijk nog verergeren.

Het gebruik van strooizout wordt afgeraden omdat het effect op de siertegels onvoorspelbaar is. Het kan namelijk voor vorstschade zorgen en de kans op krassen op de steensoort verhogen.

Heb je meer vragen over de verwerking van siertegels? Neem dan contact op met jouw gekozen dealer.

PDF downloaden verwerkingsvoorschriften siertegels

Belangrijk: 

  • Bewaar altijd de orderbevestigingen, vrachtbrieven en labels van pakketten. Bij eventuele nabestelling of correspondentie is deze informatie van belang.
  • Verwerking betekent acceptatie van de goederen zonder enig voorbehoud. In geval van zichtbare gebreken mogen de materialen niet verwerkt worden. Ze worden niet meer in behandeling genomen worden.
Download