De Grote Tuinverbouwing: Seizoen 5 - Aflevering 24

In aflevering 24 gaat het team van De Grote Tuinverbouwing aan de slag bij Suuz en Lodewijk in Zaandijk. Ondanks de schitterende uitbouw tijdens de verbouwing, ontbrak er verrassend genoeg nog iets; de tuin voldeed niet aan hun verwachtingen. Met een huis uit 1912, vol karakter en geschiedenis, zochten ze naar een tuinontwerp dat niet alleen modern en strak was, maar ook een tuin waarin de oude uitstraling terugkomt. Een uitdaging? Absoluut!

Modern oud

Suuz en Lodewijk hebben een duidelijke visie voor hun tuin. Terwijl ze hunkeren naar een moderne uitstraling, willen ze dat deze niet afdoet aan de warmte en gezelligheid die groen met zich meebrengt. Het idee van een kille, grauwe buitenruimte is voor hen absoluut ondenkbaar. 

De keuze voor langwerpige keramische tegels in een subtiele grijstint geeft de tuin die gewenste moderne touch. Deze tegels, met hun strakke uitstraling, vormen een prachtig combinatie met het groen en zorgen voor een naadloze overgang tussen binnen en buiten. Maar de echte kunst zit in de details die het tijdloze karakter van hun woning uit 1912 eren. Het team heeft daarom gekozen voor gebakken klinkers. Deze klassieke steensoort brengt die nostalgische charme naar voren, waardoor de tuin een beetje oud aanvoelt en perfect in harmonie is met het historische karakter van hun huis.

Ik weet niet waar ik kijken moet, dat dit onze tuin was!

Suuz & Lodewijk

Tuin met contrasten

De strakheid van het ontwerp is vooral zichtbaar in de borders. Door te kiezen voor grijze muurelementen wordt er een duidelijke structuur en moderniteit aan de tuin toegevoegd. Maar het stopt daar niet. Door te variëren in hoogtes ontstaat er een dynamisch landschap dat het oog blijft boeien en zorgt voor dat speelse gevoel waar ze naar op zoek waren. 

De keuze voor het legverband van de klinkers speelt ook een essentiële rol in het totaalontwerp. Door ze in een rond legverband te plaatsen, wordt een vleugje authenticiteit en een tijdloos karakter aan de tuin toegevoegd.

De gebruikte materialen